advies gevraagt auto-onderhoud; dealer of bovag?

  • Jordi

    Hoi,

    ik zit een beetje met een dilemmatje. Ik heb een maand geleden een hele mooie Paasat 1.9 TDI uit 99 gekocht en hij moet volgende maand in inspectie en APK hebben.

    Hij is tot nu toe altijd al bij volkswagendealer van Beyem in Gouda in onderhoud geweest en ik dacht er over om dan de auto bij de dealer in Almere onder te brengen.

    Zij komen niet heel erg prettig op me over en er is een garage bij ons in de buurt, waar me vader al jaren in onderhoud is, waar ik een best wel goeie indruk van had.

    Alleen daar hoorde ik laatst van een vriend van me een klote verhaal over. Ging over te dunne schijven die ze afgekeurd hadden.

    Ik heb tot nog toe altijd zelf het onderhoud gedaan aan wat oudere auto's en ik vind het wat moeilijk uit handen te geven eigenlijk…

    Wie kan mij hierover adviseren?

    Alvast bedankt,

    Jordi

  • Mieke

    De auto die je nu hebt verschilt niet heel veel met die jezelf al eerder in onderhoud hebt gehad. Olie en filters vervangen en zo ook de remmerij is best zelf te doen.

    Alleen bij electronische storingen en het motortechnische gedeelte wordt het een ander verhaal. Bijvoorbeeld het motormanagement en het eventueel uitlezen, ben je al gauw gebonden aan de dealer. Als de auto ongebroken in onderhoud is geweest bij de dealer kun je dus wel terugvallen op de mobiliteitsgarantie.

    Het afkeuren van schijven is een ding van de APK keurmeester.

    Die moet kundig genoeg zijn om een auto af te keuren danwel goed te keuren.

    Daar zijn ook weer normen voor.

    Je kunt daarover in discussie treden maar uiteindelijk dien jij een goedgekeurde auto op de weg te rijden.

    Bovendien, over remmen en verdere punten die de wegveiligheid in gevaar brengen, daar ga ik niet over in discussie, dan liever een paar euro's meer kwijt, maar alles wel dik in orde.

    De dealer heeft een prijskaartje maar over het algemeen genomen wel alles tegen een redelijke prijs kwaliteitverhouding.

    Bij de garage om de hoek kun je ook prima uit de voeten, echter als het op specialisme aankomt zal deze het vaak verliezen van de dealer.

    Let op, ik zeg niet elke garage!

    Het is een keuze tussen de centjes en het uiteindelijke (veilige) resultaat.

    Veel succes en plezier met je Passat!

    Mzzl

    Michel

  • Niels

    Mijn advies is; Ga naar een garage of dealer waar je een prettig gevoel bij hebt. Voor elke partij is iets te zeggen. De dealer heeft een hoger uurtarief maar is wel een specialist en werkt met pakketten. Voor een kleine of grote beurt staat een bepaalde tijd terwijl de niet specialist gewoon de tijd rekent die men erin heeft gestoken. Mijn ervaring is dat de uiteindelijke facturen niet zoveel verschilden tussen garage en dealer. Je kunt het beste op je vader afgaan denk ik maar je moet nooit naar een dealer gaan waar je bij voorbaat al geen prettig gevoel hebt.

    Zelf onderhouden blijft een goeie optie. Ik zie het verschil niet zo tussen een Passat van 99 of bijvoorbeeld een Golf III van 92 op het gebied van remmerij,olie en filters e.d.

    Wat betreft de remschijven is het vrij simpel. Per auto verschilt de minimale dikte waarbij ze nog wel APK goedgekeurd worden. Tevens gaat een garage of dealer ervan uit dat je pas over een jaar of x aantal kilometers (15.000 of meer) weer in de garage staat en tot die tijd moeten de schijven het wel uithouden natuurlijk.

    Succes!

  • martijn

    Is het niet zo als de auto niet dealer word onderhouden dan ook de mobiliteitsgarantie vervalt?

  • Mieke

    Klopt, de garantie vervalt dan, is te zien aan het boekje, of ie door de dealer ook is afgestempeld bij mobiliteitsgarantie.

    Niet dat dit heilig is.

    Route mobiel of ANWB is ook een prima oplossing….

    Mzzl

    Michel

  • Jordi

    Heej jongens bedankt voor de reacties!!

    Ik moet er weer is zelf uit zien te komen dus haha!

    Nee komt goed, ik probeer het gewoon 1 keer bij de dealer en als het me niet bevalt, dan maar niet meer.

    Wat betreft die remschijven… Ik ging er niet te diep op in maar die jongen wilde ze zelf vervangen en de schijven bleker nogal erg goed te zijn… Jammer verhaal weer maja.

    Heej ik ga alweer een nieuwe vraag stellen dus tot boven aan het lijstje weer!

    Thx!

    Jordi